Making our clients and people successful

Werkgeversrapportages voor de Nederlandse Arbeidsinspectie na ongevallen

Verplicht onderzoek na arbeidsongeval

Een arbeidsongeval met een dodelijke afloop, een ziekenhuisopname of bij blijvend letsel moet gemeld worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Sinds 1 januari 2023 kan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), na de start van het ongevalsonderzoek, de werkgever vragen om zelf te rapporteren over de toedracht van het ongeval: hoe heeft dit kunnen gebeuren en – belangrijker – wat gaat er gedaan worden om herhaling te voorkomen?

Wanneer doet de NLA onderzoek?

Bij arbeidsongevallen met een dodelijke afloop doet de NLA altijd een onderzoek. Hetzelfde geldt voor zaken waarbij een minderjarige het slachtoffer is of het slachtoffer familie is van de werkgever. Ook als het ongeval grote maatschappelijke impact heeft, of als de voorgeschiedenis van het bedrijf daartoe aanleiding geeft, doet de NLA zelf het ongevalonderzoek. Dit is dus gedeeltelijk ter beoordeling van de inspecteur van de NLA-inspecteur die de zaak in behandeling heeft.

Wanneer moet ik als werkgever zelf een werkgeversrapportage opstellen?

Als u als werkgever de instructie krijgt van de NLA om zelf een rapport over het arbeidsongeval op te stellen, moet u een zelfinspectieonderzoek doen naar de toedracht van het ongeval. Zelfinspectie moet leiden tot een zogenaamde werkgeversrapportage. Na melding van het arbeidsongeval bij de NLA zal u als werkgever worden verzocht om binnen 15 werkdagen de werkgeversrapportage in te dienen bij de betreffende inspecteur.

Het rapport moet een grondige analyse bevatten, onderbouwd met relevante stukken uit de arbeidshygiënische strategie en het arbeidsomstandighedenbeleid. Het verdient aanbeveling om een technische of toxicologische onderbouwing te verschaffen, indien het ongeluk een technische of chemische oorzaak kent. Ook moet de rapportage een verbeterplan te bevatten waarin maatregelen worden genomen om vergelijkbare ongevallen te voorkomen.

Het is belangrijk om een gedegen rapportage op te stellen. Dit dient meerdere doelen:

  1. om de veiligheid binnen uw onderneming te waarborgen en herhaling te voorkomen;
  2. om strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie te voorkomen;
  3. om bestuursrechtelijke boetes en het opleggen van verplichte maatregelen door de NLA te voorkomen.

Ons Health, Safety & Environment (HSE) heeft op verschillende wijzen ervaring opgedaan omtrent werkgeversrapportages en heeft daarmee met succes nadere handhaving van de NLA bij onze cliënten voorkomen. Wij werken nauw samen met technische bureaus en stoffendeskundigen samen zodat u rechtstreeks toegang heeft tot alle noodzakelijke ervaring om een goede werkgeversrapportage op te stellen. In onderstaande one-pager hebben wij enkele handvatten samengevoegd voor het opstellen van een werkgeversrapportage. 
Wilt u meer informatie of heeft u hulp nodig bij het opstellen van een werkgeversrapportage? Neem dan contact op met een van onze advocaten Huib Lebbing of Leontine Cobben van het Houthoff HSE team.

Publications

View more View less

Key Contact

Rotterdam
Advocaat | Partner

Key Contact

Rotterdam
Advocaat | Associate